Aquest projecte es desenvolupa al Forn de teatre Pa’tothom, amb la col·laboració de Teatre Arnau Itinerant, dins el marc de la iniciativa “Dret a ciutat i interculturalitat IV: Espais i formes de salut”. L’objectiu és abordar la salut comunitària al Raval des d’una mirada crítica, posant èmfasi en les desigualtats territorials, el racisme i el dret a la ciutat, utilitzant eines com el teatre de l’oprimit, les arts vives i l’urbanisme feminista.
Amb aquest marc es generarà un procés de treball les diferents mirades entorn de la salut i les vinculacions amb els espais públics, comunitaris i educatius del barri posant especial èmfasi a les desigualtats territorials del Raval, les lluites per tenir una vida digna i els encreuaments amb problemes de racisme. Es treballarà a partir de metodologies provinents del teatre de l’oprimit, les arts vives i l’urbanisme feminista, i el treball de les cures comunitàries des d’una perspectiva intercultural.
Es buscarà explorar espais de treball sobre les problemàtiques que s’imbriquen la interculturalitat, el racisme i la islamofòbia, en tant que conflictes que representa la fragilitat de la salut dels territoris així com la perspectiva que les arts contemporànies i l’urbanisme feminisme pot aportar-hi. En el procés s’articulen sessions de treball sobre dimensions socials del barri com la violència urbanística i el dret a ciutat per tal que els grups d’estudiants i joves recerquin es deixin afectar per altres realitats a partir de participar en les obres i accions de forma directa.
Les activitats es divideixen en tres fases:
- Formació (febrer – març): sis sessions amb grups locals per treballar la salut al barri, els racismes, i tècniques artístiques des d’una perspectiva interseccional.
- Tallers i creació (març – juny): desenvolupament de tres projectes artístics col·laboratius, en diàleg amb joves i comunitats del Raval.
- Mostres públiques (juny – juliol): presentacions de teatre fòrum durant les Festes Majors del Raval i el Festival Raval(s).
Els tres processos teatrals són:
- Joves de Pa’tothom: treball sobre racisme, gènere i salut, amb creació escènica i mostra visual (dijous, febrer-octubre).
- Grups de preadolescents: dues línies de treball amb escoles del Raval sobre poder, opressions i convivència (dimarts i dijous, matins i tardes).
- Grup comunitari mixt dones i joves migrants treballen estratègies antiracistes i de cures comunitàries, amb teatre i intervencions visuals a l’espai públic (dimecres).
Aquest projecte vol donar veu a realitats sovint invisibilitzades i obrir espais d’expressió i transformació social a través de l’art, el diàleg intercultural i el treball per reconèixer els drets socials, territorials i d’interculturalitat.